Guatemala HUEHUE - Attila
Guatemala Huehuetenango je jedna z nejoblíbenějších káv z Guatemaly. Krásně vyvážená a plná chuť čokolády, jemná chuť peckovic - konkrétně broskve a sladká dochuť karamelu.
Použití: pákový kávovar, automatický kávovar, moka konvička
Single origin neboli jednodruhová káva pochází z jedné konkrétní země či oblasti a má specifické chuťové vlastnosti dané země/oblasti. Jedná se převáže o směsi různých odrůd (variet) kávovníků arabika (tedy označení 100% arabika) od různých farmářů z různých estatů, avšak stejného zpracování. Single origin kávy jsou ovocitější (lehce kyselejší).
Kategorie: | Káva |
---|
O kávě
Huehuetenango je jednou z nejvýše položených (1400-2000 mnm) a nejsušších kávových oblastí v Guatemale. Díky teplým větrům vanoucím z Mexika během zimních měsíců zrnům nehrozí nedostatek teplého počasí. Extrémní členitost krajiny v Guatemale vyžaduje, aby většina kávových producentů měla vlastní zpracovatelskou stanici. Naštěstí díky obrovské říční síti mohou být stanice postaveny skoro kdekoliv.
V Huehuetenangu naleznete spoustu obrovských kávových plantáží. Naše Attila však pochází od malých až středních producentů, kde většina z nich se řadí mezi základních 22 etnických skupin Mayské kultury a hovoří jedním ze sedmi Mayských jazyků.
Káva je sbírána ručně ve třech kolech postupně, jak třešně dozrávají. Sklizeň v Huehuetenangu probíhá od ledna do dubna. Káva se následně zpracovává mokrou metodou, následně se fermentuje mezi 24-48 hodinami ve fermentačních tancích (k odstranění slizké dužiny) a pak se suší na slunci. Průměrná roční teplota v Huehuetenangu je 22 stupňů, průměrné množství srážek je 1200-1400 mm za rok a půdní typ, jež také dodává specifické vlastnosti této kávě, je vápencový.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.